Nye familiemedlemmer betyr også helt nye utfordringer når det gjelder plass i hjemmet. Mange par har laget plass til det første barnet, med et «gjesterom» som raskt kan gjøres om til barnerom, men flere barn kan raskt føre til utfordringer med tanke på plass. Dessuten trenger eldre barn mer plass, og det er mange familier som velger å bytte bolig i løpet av barnas første leveår. Når barna er godt etablert på skolen er det mange som kvier seg for å flytte, heldigvis er det ofte mulig å gjøre noe med planløsningen i boligen.

Første steg: tenk brett og hent inspirasjon

Hvis du har bestemt deg for at den eksisterende boligen er perfekt når det gjelder beliggenhet og areal i stort, da er det viktig å prøve å tenke åpent. Noen forutsetninger er selvfølgelig gitt, i form av for eksempel yttervegger som ikke kan flyttes eller bærende deler av konstruksjonen inne. Noen deler av vann, avløp og elektrisk kan også være svært upraktisk å flytte.

Det er likevel viktig å prøve å se helt bort i fra hvordan rommene benyttes i dag. Det er relativt enkelt å innsnevre listen med ideer senere, men å faktisk skape spennende og nye forslag er ofte den mest utfordrende delen.

Løsninger som sparer plass

Hvis målet er å lage mer plass, er det greit å bruke løsninger som sparer plass på en enkel måte. Bruk av skyvedør er et godt eksempel. De aller fleste boliger bygges fortsatt med «vanlige» dører, men det er faktisk mye enklere å innrede et rom med skyvedør. Du trenger ikke å tenke på hvilken vei døren slår, og du kan benytte hver eneste kvadratmeter av rommet. Dessuten kan skyvedører bygges inn i veggen, slik at de ikke tar opp noe gulvplass.

Plassbyggede konstruksjoner er en annen vei til mer plass. Møbler med standardmål vil aldri kunne dra full nytte av den tilgjengelige plassen på samme måte som plassbyggede skap, skuffer og annet interiør. Det aller enkleste eksemplet er garderobeinteriør med en skreddersydd speildør foran, som passer perfekt til den ledige plassen.

Rom som er tilpasset en moderne hverdag

Planløsninger utvikler seg relativt sakte i følge med brede trender i samfunnet. Det er for eksempel få boliger som bygges med spisestue eller finstue i 2021, noe som var normalt i begynnelsen av 1900-tallet. Likevel er det ikke gitt at moderne boliger er optimalt tilpasset en hverdag der det meste skjer digitalt, samtidig som hjemmekontor blir alt vanligere. Det er for eksempel ikke nødvendigvis behov for plass til et skrivebord på barnerom, og TV-en trenger ikke nødvendigvis være den mest sentrale delen i stua.

Disse trendene kan åpne for nye planløsninger, som det kanskje er mulig å legge til rette for med enkle grep. For eksempel kan den eksisterende stuen deles opp i flere mindre soverom, gjerne med hjelp av vegger med skyvedører. Da kan andre rom i boligen frigjøres til annet bruk. Det er slike relativt enkle grep med planløsninger som kan gi stor effekt – hvis du klarer å se mulighetene som finnes i boligen din.