Soloppgang og solnedgang er spennende for både store og små, samtidig som solens bevegelse på himmelen kan ha mye å si for familiens rutiner. Mange foreldre lurer kanskje på «når går solen ned» om sommeren, da barna aldri vil legge seg fordi solen er oppe til sent på kveld. Samtidig er mange også på utkikk etter vintersolverv 2022, når snur sola slik at det begynner å bli lysere igjen?
Norge – et land med store forskjeller i sollys
Norges plass på kloden fører med seg store forskjeller når det gjelder sollys, både mellom sesonger og landsdeler. Det er komplekse forhold som legger til rette for dette, klikk her og finn ut når solen går ned sammen med en mer detaljert forklaring av de forskjellige stadiene i løpet av året.
I løpet av vinteren er dagen svært kort, den 21. desember var det bare omtrent 5 timer og 54 minutter sollys å få med seg i løpet av dagen i Oslo. Da er det ikke rart at mange føler at de kommer på jobb før soloppgang, for å så være ferdig på jobb når solen allerede har gått ned. Andre steder i landet kan forskjellene være enda større, med både midnattssol og måneder uten sol.
Morsomt, men også avgjørende for døgnrytme
De store forandringene i løpet av året er for så vidt morsomme og interessante for alle i familien, men de er også avgjørende for døgnrytme og søvn. Husk på at sollys er et av de kraftigste signalene til kroppen om at det er på tide å våkne, samtidig som mørke gir signaler om at det er på tide å legge seg. Disse sammenhengene kan være ekstra utfordrende for barnefamilier, som kanskje allerede har flere ulike døgnrytmer å forholde seg til. En grunnleggende innsikt i solens oppførsel gjennom året kan derfor være med på å legge til rette for en litt mer strukturert hverdag.