I dag er det praktisk talt umulig for foreldre å begrense barnas skjermbruk helt, fordi de aller fleste skoler benytter nettbrett eller PC allerede fra tidlig på barneskolen. På mange måter er det en nødvendig utvikling, uten kjentskap til både maskinvare og programvare kommer du ikke spesielt langt verken i skolen eller arbeidslivet. Samtidig finnes det en risiko for at skjermene kan ta overhånden, og helt dominere alle døgnets timer.

Foregå med et godt eksempel – legg fra deg mobilen

Noe av det aller viktigste en forelder kan gjøre er å foregå med et godt eksempel. Det gjelder uansett tema, og da også når det gjelder skjermbruk. Det vil være vanskelig for barnet ditt å forstå hvorfor han eller hun ikke får bruke skjermen hvis du selv bruker mobilen 24/7. Å faktisk ha skjermfri tid vil også ha mange positive følger for deg selv.

Bruk funksjoner som begrenser skjermtid

Både Android og iPhone har funksjoner og apper som lar foreldre begrense skjermtid. Det er også mulig i enkelte routere. Med en slik funksjon blir det enklere å faktisk beholde kontrollen over hvor lenge barnet ditt har brukt brettet eller mobilen. Dessuten gjør en automatisk begrensning av skjermtid det mye enklere å faktisk avslutte, uten krangel eller diskusjon om utsettelse.

Vær til stede for barnet ditt, også digitalt

Fremtiden er, på godt og vondt, digital. Det er mulig å begrense skjermbruk i en periode, men etter hvert vil barnet ditt måtte ta eget ansvar. Det betyr også at det er viktig å være til stede som forelder i den digitale verden. Det er kanskje ikke ekstremt morsomt for en forelder å sette seg inn i Roblox, Tik Tok og Minecraft – men det gjør det mye enklere å få et forhold til hva barnet ditt egentlig gjør på nett. Da kan du også veilede og gi råd.