Det er mange som kjøper ull på automatikk, og går med ull hver dag gjennom vinteren, men hvorfor er det egentlig lurt med ullklær når det er surt, kaldt og bløtt ute? Med tanke på alle moderne materialer som finnes på markedet i dag, så er det vel litt rart at vi fortsatt benytter ull?

Det er spesielt viktig å passe på at barna i familien holder seg varme i barnehagen eller skolen, barna er selvfølgelig mye mer ute og tar ikke de samme forholdsreglene som voksne når det gjelder å holde seg tørre. Da kan godt ulltøy fra kvalitetsmerker som Joha være midt i blinken.

Ull har fantastiske egenskaper

Det er en årsak til at 93 % av norske mødre benytter ull, og at det norske klimaet har medført at vi bruker mye mer ull enn i andre land. Det er mange årsaker til at det er ull som passer spesielt godt når det er vått, surt og kaldt:

  • Ull isolerer på en god måte, da det er forskjellige lag som holder på varmen. Med et lag med ull skapes det en barriere som ikke slipper igjennom kald luft.

  • Ull kan absorbere mye vann, og fortsatt ikke føles kaldt og, bløtt eller tungt ut. Spesielt sammenlignet med bomull eller enkelte syntetiske materialer kan forskjellen være dramatisk.

  • Ull har dessuten selvrensende egenskaper, noe som betyr at man ikke trenger å vaske ulltøy like ofte. Her må man kanskje være litt kreativ, for å unngå å måtte vaske vekk for eksempel matrester.

I tillegg er ull selvfølgelig et helt naturlig og fornybart materiale. Det finnes dessuten en mengde forskjellige blandinger av ull og andre naturlige materialer, som for eksempel silke. Det kan være fint for den som synes at ren ull klør eller er ubehagelig direkte mot huden.

Så det finnes altså mange årsaker til å fortsette å kle opp familien med ull, både høst, vinter og vår.