I Norge nyter vi godt av et svært omfattende og trygt oppfølgingssystem for nybakt foreldre, inkludert fri tilgang til kontroller og veiing på helsestasjonen. Samtidig er det også mange foreldre som setter pris på å kunne veie barnet hjemme, noe som kan gi enda bedre oversikt.

Vekt er en viktig variabel de første månedene

De første månedene i livet tilpasser seg babyen til en helt ny verden, med alt hva det fører med seg. Overgangen til næring via morsmelk fungerer i de aller fleste tilfeller fint, men det er ikke uten grunn at vekt er en verdi som fagpersonene følger med på. Særlig den første tiden er det viktig at barnet faktisk legger på seg, noe som viser at det tar til seg næring.

En enkel babyvekt for hjemmebruk kan være et praktisk verktøy hvis du ønsker å kontrollere vekten mellom de «offisielle» innveiingene hos helsestasjonen. Det er åpenbart helt avgjørende at eventuelle tiltak basert på vektutvikling skjer i samråd med helsepersonell. I mange tilfeller vil en babyvekt heller fungere som et beroligende verktøy for foreldrene, i og med at vekten kan bekrefte sunn vektoppgang.

Velg en vekt med flere bruksområder

En rendyrket babyvekt har et relativt snevert bruksområde, gitt at antallet babyer er begrenset i de aller fleste familier. Det er selvfølgelig mulig å selge vekten videre når du ikke har bruk for den lenger, men det kan være smart å vurdere en vekt som kan tilpasses til andre bruksområder.

De spesielle liggeskålene vil kanskje ikke være spesielt praktiske ved veiing av andre ting, derfor er det mulig å velge en vekt der den delen kan erstattes med en mer nøytral overflate. På den måten kan du fortsette å bruke vekten i lang tid fremover, til for eksempel veiing av pakker og andre småting. Da drar du god nytte av investeringen, selv etter at babyen har vokst fra den.