Nybakte foreldre får ofte et helt nytt forhold til søvn, som kan fremstå som noe av det mest verdifulle i hele verden. Eventuell mangel på søvn henger selvfølgelig sammen med en rekke ulike faktorer, ikke minst humøret til babyen. Samtidig er det nyttig å snu alle steiner når det gjelder søvnkvalitet, da kan det være spennende å se nærmere på blått lys og såkalte blålysbriller.

Skjermer, blått lys og blålysbriller

I dag er vi omgitt av skjermer praktisk talt hele døgnet, det gjelder også småbarnsforeldre. Det er selvfølgelig fint å legge vekk både store og små skjermer når det er mulig, men i tillegg kan blålysbriller være med på å redusere mengden blått lys som treffer øynene.

Det er ikke uten grunn at det er akkurat de blå fargetonene som er relevante i denne sammenhengen. Kort fortalt er lys i det blå spekteret tett knyttet til dagslys og andre «kalde» lyskilder. Derfor er det også noen skjermer som har en kveldsmodus som gjør lyset noe varmere, men blålysbriller kan være et svært godt komplement til slike funksjoner.

Det blå lyset kan føre til at kroppen tror at det fortsatt er dag selv utover kvelden, noe som kan være med på å bidra til at innsovning ikke blir så god som den kan være. Det henger igjen sammen med hormonet melatonin som er en kobling mellom lys og søvn.

Litt mer avslappet foran skjermen

Mange nordmenn opplever også tørre og slitte øyner foran skjermen, særlig etter en lang dag på jobb. Blålysbriller kan spille en rolle også når det gjelder slike mer generelle konsekvenser av skjermtid. Såkalte databriller eller terminalbriller kan være et godt valg for deg som har utfordringer med dårlig syn, blålysbrillene har et bredere bruksområde som kan passe til alle som jobber foran skjerm. Kanskje kan slike briller bidra til både bedre søvn og mer velvære?