Som ansvarlig forelder er det selvfølgelig viktig å passe på sikkerheten til barna sine, og det er mange som gruer seg til å slippe løs barna med hammer, spiker og sag. Samtidig kan det være spennende å lage noe sammen, og med gode forholdsregler og voksne som deltar vil det være trygt å snekre og lage ting med barna sine. Gode verktøy gjør prosessen både morsommere og tryggere.

Når man slipper løs barna med hammer og spiker, vil det nesten garantert skje noen små uhell. Samtidig kan det heldigvis ikke gå alt for galt med en hammer, i hvert fall ikke når det finnes en voksen i nærheten som kan korrigere de aller verste feilene. Andre håndverktøy kan være farligere, og det er definitivt ikke trygt å slippe løs de yngste med kniv eller svært skarpe sager.

Når man lar barna begynne å bruke for eksempel spikkekniv, da er det ekstremt viktig å være til stede og lære bort gode vaner og arbeidsmåter. Dessuten er det ikke overdrevet å bruke hansker og eventuelt også vernebriller hvis det passer i situasjonen.

I utgangspunktet bør barn ikke håndtere elektriske verktøy på egen hånd. Det finnes selvfølgelig unntak, de aller enkleste batteridrevne skrutrekkerne med 3,6 V batteri kan for eksempel neppe forårsake noen store skader. Større og mer kraftfulle verktøy kan forårsake større problemer, og det er viktig å huske på at de er laget for å håndteres av voksne. Det kan være at både vekten til maskinen, og momentet når for eksempel en bor starter opp, helt enkelt blir for mye.

De aller fleste barn vil synes det er helt greit å ikke bruke alle verktøy selv, spesielt hvis man som voksen forklarer godt hvorfor man må være eldre for å bruke akkurat det verktøyet.