Reklame

Å handle barnesko eller barnesandaler er ikke alltid like enkelt, det kan alle foreldre være enige om. For voksne er det rutine å kjøpe nye sko, og det er mange som kjøper sko, sandaler og støvler uten å tenke over verken størrelse, merke eller modell – det er en selvfølge at noen passer. Så enkelt er det ikke med barnesko.

Barns føtter vokser – fort!

Til å begynne med er det viktig å huske på at barns føtter er i konstant utvikling. Det sier seg selv at føttene vokser, men en barnefot kan faktisk vokse så mye som 0,5 cm per måned. Da er det ikke rart at fjorårets sko eller sandaler er håpløst små når de pakkes frem for sesongen. Er du klar for sommeren, eller trenger du kanskje et par nye barnesandaler? Det kan være greit å få sko eller sandaler i hus i god tid.

Dessuten har barn relativt myke føtter sammenlignet med voksne, med store partier av myk brusk. Derfor kan også en for trang sko være negativ for fotens utvikling. Det betyr at det skal være en del plass å vokse i, men skoen må jo likevel sitte godt på. Det er anbefalt å beregne omtrent 1 cm tillegg å vokse i om sommeren og 1,5 cm om vinteren, men det er selvfølgelig også avhengig av alder.

Brukte barnesko – greit eller ikke greit?

Mange foreldre er opptatt av gjenbruk, og klær av god kvalitet kan ofte gå i arv. Likevel er det mange som er litt skeptiske til å kjøpe brukte sko. I noen tilfeller kan det være greit: sjekk at skoen har omtrent den samme formen som når den er ny, og at de står rett og stødig på gulvet eller bordet. Se også om sålen er komprimert, og spør deg selv hvorvidt du ville ha gått med de samme skoene hvis de var i din størrelse.