Først er det viktig å understreke at de aller fleste nybakte foreldre ikke trenger å være veldig opptatt av babyens vekt. Så lenge som barnet spiser godt, er friskt og oppviser normale utviklingstegn, vil mange klare seg helt utmerket med «innveiningene» hos helsestasjonen. Når det er sagt, er det også mange foreldre som synes det er interessant og nyttig med data fra en babyvekt.

Grunnleggende funksjoner

Det finnes selvfølgelig mange forskjellige babyvekter å velge mellom, og mange av de er tiltenkt profesjonelle og offentlige miljøer. I private hjem er det mer på sin plass med en enklere babyvekt, med de grunnleggende funksjonene.

  • Alle babyvekter har en veieskål, som babyen plasseres på. Det er viktig at denne er sikret, slik at den ikke kan skli eller vippes. NB! Husk at babyer aldri skal forlates uten oppsyn på stellebord, benker – eller babyvekt.
  • En babyvekt bør selvfølgelig ha en nøyaktighet som er tilpasset bruken. Det er vanlig med for eksempel 10 g eller 5 g nøyaktighet, samtidig som mange vekter også har enda høyere nøyaktighet ved lavere vekt – for eksempel under 1 kg.

En babyvekt benyttes ofte til å overvåke vektutvikling, konsistente målinger over tid er særlig viktig.

Mulighet for gjenbruk

Det finnes selvfølgelig babyvekter som er designet utelukkende for måling av barn og babyer. Samtidig er det også noen vekter som har en interessant ekstramulighet: de kan gjenbrukes som en universal-, brev- eller pakkevekt senere. En babyvekt er åpenbart relevant i et ganske begrenset tidsrom, og da er det godt å vite at den kan komme til nytte senere.

Denne muligheten er også noe av forklaringen bak at enkelte babyvekter har høyere nøyaktighet under for eksempel 1 kg eller 2 kg, noe som egentlig ikke er spesielt relevant for babyer. Ved bruk som en universalvekt er denne funksjonen mye mer relevant, og du kan få mye bruk for vekten.