Rubiks kube er et svært populært mekanisk puslespill, men det er mange som først og fremst tenker på kuben som et leketøy. Samtidig er det sannsynligvis ingen barn som intuitivt vil klare å løse en Rubiks kube, og du bør ikke bli overrasket hvis leken fort overgår i frustrasjon. Rubiks kube er egentlig mer underholdende for voksne, uansett om det handler om såkalt «speed cube» eller «speedcubing», der kuben skal løses så raskt som mulig, eller vanlig løsning av Rubiks kube hjemme i sofakroken.

Speed cube – en kombinasjon av algoritmer, logikk og raske bevegelser

Speedcubing kalles også for speedsolving, og målet er helt enkelt å løse en Rubiks kube på så kort tid som mulig. Det finnes dessuten en rekke forskjellige varianter, som gjør det enda mer utfordrende å løse kuben. I disse konkurransene står det om hundredeler, så det er ikke rart at det finnes en mengde forskjellige speed cube merker og varianter å velge mellom. Noen utvalgte rekorder er ekstremt imponerende:

  • Verdensrekorden for å løse en Rubiks kube er 3,47 sekunder. Det er Du Yusheng som innehar denne rekorden fra 2018.
  • Verdensrekorden for gjennomsnittet av tre løste kuber er bare 5,48 sekunder. Da løses kuben fem ganger, og de tre midterste verdiene teller. Ruihang Xu satt denne verdensrekorden i 2021.

Andre konkurranseformer – med én hånd eller med bind for øynene

Å «bare» løse Rubiks kube på vanlig måte er ikke tilstrekkelig utfordrende for noen av de profesjonelle deltakerne, og det finnes flere enda mer utfordrende disipliner å delta i.

Verdensrekorden for å løse Rubiks kube med bare én hånd er 6,82 sekunder – Max Park står bak denne rekorden fra 2019. Den samme Park har også rekorden for gjennomsnittet av fem korrekt løste Rubiks kub med én hånd, bare 9,42 sekunder i gjennomsnitt.

Profesjonelle deltakere benytter seg av en mengde algoritmer og systemer, og må da også visualisere trekkene før de utføres. Det er noen som tar denne aktiviteten til et helt nytt nivå, ved å løse Rubiks kube med bind for øynene:

  • Tommy Cherry har verdensrekorden for å løse en Rubiks kube med bind for øynene. Tiden var 15,27 sekunder – og det inkluderer også tiden det tar å memorere de forskjellige sidene. Det betyr altså at Cherry først så på de forskjellige sidene, så fikk bind for øynene, og så løste kuben kun basert på det han hadde memorert. Det forutsetter selvfølgelig også at han hele tiden hadde et oppdatert «bilde» av kuben i hodet sitt underveis.
  • Alle disse rekordene er ekstremt imponerende, og på et helt annet nivå enn amatører. Noen rekorder er dessuten nesten uforståelige for «vanlige dødelige». I 2019 løste Graham Siggins 59 av 60 kuber på under en time. Det høres kanskje helt greit ut, men han gjorde det med bind for øynene. Det betyr at han først så på, og memorerte alle sider på, 60 kuber. Etter det løste han 59 av 60 kuber på under en time…

Med dette i bakhodet – det er helt greit å ta med Rubiks kuben fra lekekassen, den er utfordrende hjernetrim for alle aldre.