Livet som småbarnsforelder er per definisjon kaotisk, men det er mulig å skape litt mer orden på noen områder. Ryddige og oversiktlige løsninger for klær, sko og tilbehør gjør for eksempel hverdagen enklere.

Merk alt – både klær, skuffer og kurver

De aller fleste barnehager og skoler oppfordrer til at foreldre merker alt utstyr, og det er like greit å først som sist gjør det til en vane å merke nye klær. Det finnes en rekke praktiske navnemerker, se hele utvalget på www.ikastetikett.no, og det kan være smart å ha både klassiske strykemerker og merker som helt enkelt fungerer som klistremerker.

Halve jobben er gjort når alle klær er tydelig merket med navn. Pass også på å merke skuffer og kurver i garderober og ganger, du sparer mye tid når du ikke trenger å tenke over hvor de forskjellige plaggene skal sorteres.

Lag ferdige pakker til forskjellige anledninger

De aller fleste av oss tenker ikke helt klart tidlig om morgenen, så hvorfor ikke lage ferdige pakker til alt fra vanlige skoledager til dager med tur og uteskole? Tursekken kan alltid være ferdig pakket med nødvendig utstyr, og det er enkelt å kjøpe votter i flerpakk og lage noen ferdige sett med ekstra reserver. Det samme gjelder for skifteklær, kanskje særlig for barnehagebarn. Gjør det til en vane å begynne hver uke med en ferdig pakke med for eksempel to fulle sett med skift.

Hvis du ofte reiser på hytta eller andre faste steder med familien, er det dessuten lurt å lage ferdige reisepakker. Når du vet eksakt hva som til enhver tid skal være pakket, er det mye enklere å både pakke og rydde ut. Dessuten kan du alltid ha en «overnattingspakke» klar, noe som gjør avreisedagen mye mindre stressende. God orden og et ryddig hjem gir mer tid til kos og avslapping helt enkelt.